Maatilojen energiapalvelut - Neuvo 2020

Olet täällä

 

Maatilojen energiapalvelut - Neuvo 2020

Maatilojen neuvontajärjestelmä, Neuvo 2020, auttaa viljelijää tukijärjestelmän mahdollisuuksien ja välineiden käytössä sekä ehtojen noudattamisessa. Neuvo 2020 -palvelun avulla voi myös

  • Kasvattaa osaamista mm. ympäristökysymyksissä ja eläinten hyvinvointiasioissa
  • Vähentää maatilojen ilmastovaikutuksia ja ehkäistä ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä
  • Auttaa lisäämään energiatehokkuutta
  • Kehittää tilaa ja riskienhallintaa
  • Edesauttaa jaksamista, vähentää epävarmuutta ja pelkoja puutteista tukiehtojen toteutumissa
  • Herättää kiinnostusta ympäristötoimiin ja kestäviin menetelmiin kasvinsuojelussa
  • Edistää elintarviketurvallisuutta

 

Energiasuunnitelma tunnistaa kehityskohteet

Viljelijän tärkein energiapalvelu Neuvo 2020 -järjestelmässä on Maatilan energiasuunnitelma. Siinä kartoitetaan tilan energiavirrat, tehokkaat ja kehitettävät toiminnan alueet sekä kannattavat investoinnit energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan. Kehittämiskohteiden rinnalla on tärkeää myös tunnistaa valmiiksi tehokkaat osa-alueet.

Energiasuunnitelman avulla voi löytyä huomioita esimerkiksi logistiikassa, eläinten hyvinvointiin tai ympäristöön liittyvissä seikoissa.  Energiatehokkuuden rinnalla kohenevat yleensä myös työolot, tuottavuus ja taloudellinen tulos. Esimerkiksi lannoituksen tai ruokinnan tarkentaminen voi paitsi säästää kustannuksia, myös parantaa myös satotasoa tai tuotosta.

Maatilan energiasuunnitelma on erinomainen tietolähde ja dokumentti investointien suunnittelussa muidenkin kuin varsinaisten energiantuotantoinvestointien osalta. Siitä saa arvokkaita lähtötietoja ja valmiita laskelmia esimerkiksi kuivuri-investoinnin tai lämmitysjärjestelmän suunnitteluun. Myös esimerkiksi valaistuksen päivittämisen kannattavuutta on helppo arvioida suhteessa nykyiseen kun tiedetään kulutuksen nykyinen taso kilowattitunteina ja euroina.

Neuvo 2020 –energiapalveluja voi käyttää myös suppeampiin osa-alueisiin kuten lämmitystapavertailuun, LTO-investoinnin kannattavuuden laskentaan tai kuivuri-investoinnin suunnitteluun. Kaikki Neuvo 2020 -järjestelmän neuvojat löytyvät Mavin neuvojarekisteristä. Valitsemalla kunnan ja osion (energia) löytyvät lähimmät käytettävissä olevat neuvojat.

Mavin Neuvo 2020 -neuvojatiedotteet löytyvät Mavin sivuilta suomeksi ja ruotsiksi (voi olla ajoittaisia yhteysongelmia)

Muualla Energiatehokkaasti.fi-sivustolla, mm.